Witbrood, volkoren of bruin?
Wij Nederlanders zijn echte brood eters.
We krijgen dagelijks zo ongeveer 16% van onze energie hier mee binnen.
De calorieën in brood zijn voor 60-80% afkomstig van koolhydraten. Afhankelijk van het soort brood komen de overige calorieën uit eiwitten (15-20%) en vetten (5-20%)
De hoeveelheid calorieën die een broodmaaltijd bevat, hangt zeer sterk af van jouw belegkeuze.
Wie onevenwichtig eet of een extreem vermageringsdieet volgt, kan te weinig koolhydraten binnen krijgen. Je hebt minimaal 50 tot 100 gram koolhydraten per dag nodig om je hersenen en je zenuwstelsel goed te laten werken. Om die goede koolhydraten binnen te krijgen is het dus verstandig om regelmatig brood te eten. Maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je heb namelijk heel veel verschillende soorten brood en niet elk brood is zo gezond als we denken.
Brood verschilt namelijk heel erg in calorieën en vezels.
Brood is gemaakt van graan. Van tarwe bijvoorbeeld. Of van spelt, haver, maïs, gerst, rogge of andere graansoorten. Daarin zitten waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, en vezels.
Volkorenbrood:
Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel. Dus van volkorenmeel, de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de graankorrel in hun natuurlijke verhouding.
Daarom is met volkorenbrood iets bijzonders aan de hand. Want juist de voedingsstoffen in de hele graankorrel hebben gezamenlijk een gunstig effect op je gezondheid. Het voordeel van volkorenbrood is namelijk dat er weinig calorieën in zitten en juist veel vezels. Die vezels stillen langere tijd je trek waardoor je minder de neiging krijgt om te snoepen en snacken.
Witbrood:
Witbrood wordt gebakken van tarwebloem. Dit is het middelste van de tarwekorrel. De kiemen en zemelen zijn volledig uitgezeefd. Hierdoor bevat dit brood weinig tot geen vezels. Dit eindproduct noemen we ook wel witte bloem.
Bruinbrood:
Bruinbrood is een mengsel van volkorenmeel en witte bloem. Maar wat is precies het verschil? Daarvoor kijken we opnieuw naar de graankorrel. Die graankorrel bestaat uit verschillende delen. Het binnenste deel van de graankorrel, de meelkern, bestaat voornamelijk uit koolhydraten en eiwitten. In de buitenste laag van de korrel zitten de zemel en de kiem, die bevat de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen en zogenaamde bio-actieve stoffen. Maal je de hele graankorrel, dan komen al deze voedingsstoffen in het volkorenmeel terecht. Zeef je alle zemelen en de kiemen eruit, dan blijft er witte bloem over. Daar maakt de bakker dan wit brood van. Voor bruinbrood neemt de bakker dus een mengsel van volkorenmeel en bloem
Meergranenbrood:
meergranenbrood is gemaakt van meer dan één graansoort en kan zowel volkorenmeel als bloem als een combinatie daarvan als basis hebben. Voor de meest gezonde variant moet je dus de volkorenvariant kiezen. Liefst met extra zaden en pitten, want die bevatten ook voedingsstoffen. Ook een spelt- of desembroodje is niet per definitie volkoren. Wil je dus volkoren eten, let er dan op dat je meergranen-, spelt- of desemrood van volkorenmeel is gemaakt.
Vezels
Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
In groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten zitten veel voedingsvezels. Per dag wordt geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten. Omdat er veel verschillende typen vezels zijn met elk hun eigen goede eigenschappen, is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen te eten.
Een volkorenboterham bevat overigens 2,3 gram vezels, en een bruine boterham 1,7 gram. Het Beste is dus om te kiezen voor volkorenbrood.
Is het echt volkoren?
Hoe weet je dat het broodje dat je koopt ook echt volkorenbrood is?
Je kunt ervan uitgaan dat brood dat bij de bakker of in de supermarkt als zodanig wordt verkocht, ook echt is gemaakt van die hele graankorrel. Voor 100 procent!
Dat moet namelijk zo volgens de Warenwet. Maar er moet wel volkoren op het etiket staan.
Let dus op het eerste ingrediënt op de verpakking, is dit van volkorenmeel dan zit je goed.
Eet je niet veel brood maar wil je toch voldoende vezels binnen krijgen? Dan kan je ook eens kijken naar welke crackers je het beste kan nemen.
Het kan dus wel degelijk helpen bij je gezondheid welk brood je kiest.
Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor volkorenbrood met veel vezels.