Module 4: Type eters

 

We zijn allemaal anders, en dat betekend ook dat ons eetpatroon verschilt van elkaar. Misschien ben jij wel iemand die de verleiding niet kan weerstaan als je de geur van vers gebakken broodjes bij een bakkerij ruikt. Of ga je juist meer eten zodra je een rot dag op het werk hebt gehad?
Waarom je gaat eten is bij iedereen anders. Een groot deel daarvan heeft te maken met het type eter dat je bent. Als je weet welk type je bent, is het ook wat makkelijker om daar mee om te gaan.
Hieronder vertel ik je welke types er zijn. Niemand is 100% het een of het ander. We hebben vaak alle types wel in ons, maar is er meestal wel 1 die wat meer overheerst.

 
 

De emotionele eter

Emotionele eters gaan eten in tijden van stress, angst of verdriet en grijpen in zulke situaties naar comfort food. Ze willen hun negatieve gevoelens niet ervaren, maar zo snel mogelijk weg stoppen. Eten is voor hen de manier geworden om de negatieve gevoelens even niet meer te voelen. Eten biedt troost en is voor vele de onzichtbare vriendin die er altijd voor ze is. Emotionele eters, hebben dan ook vaak last van eetbuien op de momenten dat de negatieve gevoelens de kop op steken. Tijdens deze eetbuien worden vaak grote hoeveelheden voedsel gegeten en meestal is dat vet en suikerrijk eten. Als deze eetbuien regelmatig voorkomen, stijgt uiteindelijk het gewicht met alle gevolgen van dien. Hoewel het niet makkelijk is om deze manier van omgaan met stress, angst en verdriet te veranderen, is het met de juiste begeleiding wel mogelijk.

 

De externe eter

Ook de externe eter is een bekende eter uit de psychologische hoek. De externe eter gaat eten wanneer deze geconfronteerd wordt met het aanzicht of de geur van lekker eten. In de huidige maatschappij worden we omringd door lekker eten en worden we constant geconfronteerd met alles wat ongezond is. Wanneer je daar gevoelig voor bent, kan het een enorme uitdaging zijn op zulke momenten niet te bezwijken voor een snelle snack. Gebeurd dat zeer regelmatig, dan is een gewichtstoename onvermijdelijk. Toch kun je de confrontatie met eten wel vermijden en in veel gevallen zelfs ook winnen. Je moet alleen even weten hoe…

 

De lijngerichte eter

De lijngerichte eter is de derde eter die in de psychologie wordt onderscheiden. De lijngerichte eter is haar hele leven op dieet of heeft het gevoel dat te zijn en eet daarom tijdens bepaalde periodes heel weinig, om na een tijdje weer helemaal los te gaan. De lijngerichte eter is de welbekende jojo-er die elk dieet al heeft geprobeerd. Tijdelijk wordt er heel gezond gegeten, vaak zelfs overdreven gezond en/of veel te weinig. In deze periode valt ze dan ook meestal goed af. Na een tijdje is ze echter helemaal klaar met alles wat met lijnen te maken heeft en gaat ze helemaal los op alles wat ze zichzelf in de voorgaande periode had ontzegd. Het gevolg moge duidelijk zijn. Door het idee van lijnen los te laten en een nieuwe gezonde leefstijl te creëren, komt er een einde aan het lijngerichte eten.

Naast deze drie soorten eters die in de psychologie veelvuldig zijn omschreven, zijn er in de praktijk echter nog veel meer soorten eters te onderscheiden.

 

De onverzadigbare eter

Wat dacht je bijvoorbeeld van de onverzadigbare eter? De onverzadigbare eter heeft altijd trek en eet de hele dag door. Daardoor wordt er steevast teveel gegeten en hebben onverzadigbare eters over het algemeen genomen flink overgewicht. Uit recent onderzoek is gebleken dat een deel van de onverzadigbare eters een bepaald gen hebben dat ervoor zorgt dat ze daadwerkelijk continu trek hebben. Een ander deel van de onverzadigbare eters is echter simpelweg gewend geraakt aan de hele dag door eten. Het is een gewoonte geworden. Deze gewoonte is aangeleerd en kan dus ook weer worden afgeleerd. Maar ook voor de onverzadigbare eters die het gen wel hebben, zijn er mogelijkheden om toch een gezond eetpatroon te verkrijgen.

 

De dooreter

Een andere soort eter, is de dooreter. De dooreter ervaart tijdens het eten niet het verzadigingssignaal dat zou moeten optreden na een bepaalde hoeveelheid eten. Daardoor blijft zij door eten, terwijl ze al lang vol zou moeten zitten. Dooreters eten buitengewoon grote porties bij elke maaltijd en zijn over het algemeen veel te zwaar. Uit recent onderzoek blijkt dat bij een deel van de dooreters, de darmhormonen die het verzadigingssignaal zouden moeten afgeven in lagere niveaus aanwezig zijn. Daardoor treedt er ook echt geen verzadigingsgevoel op. Bij een ander deel van de dooreters is er, net als bij de onverzadigbare eters, sprake van gewoonte en gewenning. Wanneer je gedurende langere tijd meer eet, rekt de maagwand op en worden de receptoren die zich in de maagwand bevinden minder gevoeliger. Daardoor duurt het vele malen langer eer de maag het signaal “vol” afgeeft. Eet je door wanneer dat verzadigingssignaal al wel is opgetreden en doe je dat ook gedurende langere tijd, dan houdt de maag uiteindelijk op dit signaal af te geven. Je luistert immers toch niet, dus het signaal wordt nutteloos. Het hele mechanisme van honger en verzadiging kan echter wel weer gereset worden. Er is dus hoop, ook voor de dooreter waarbij de darmhormonen wel ontregeld zijn.

 

De snelle eter

De snelle eter; hap, slik, weg. De snelle eter eet, zoals de naam al doet vermoeden, snel. Te snel. Ze kauwt nauwelijks op haar eten en eet de maaltijd aan een stuk door, zonder te pauzeren. De maag heeft tijd nodig om het verzadigingssignaal af te geven, maar omdat de snelle eter zo snel eet, heeft ze al teveel gegeten eer het verzadigingssignaal optreedt. Snelle eters, eten dus ook meestal teveel. En dat bij elke maaltijd. Dat dit leidt tot overgewicht, is geen verrassing. Snel eten is echter een gewoonte en kan dus worden aangepast. Vaak met hele simpele trucjes.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten “eters” met allemaal hun eigen stijl, gewoontes en gedragingen. En daardoor ook allemaal met hun eigen gevolgen voor gewicht en gezondheid.

Zodra je weet welke type je bent kan je er beter mee om leren gaan.
Je kan bijvoorbeeld bepaalde gewoontes aanpassen en leren hoe je met bepaalde situaties om dient te gaan.



Je bent klaar met module 4 –) ga nu door naar module 5