Je weet ondertussen hoe je gezond moet eten. Maar hoe weet je nou of je wel echt gezonde voeding tot je neemt. Hoe kan je dat zien?
Heel simpel. Daarvoor zullen we etiketten moeten lezen.
Het lezen van etiketten vergt nog wel enige uitleg.
Laten we het etiket eens gaan bekijken.
De voorkant:
De voorkant van een product ziet er vaak uitnodigend uit. De industrie wil je hier mee verleiden het product te kopen.
Er worden mooie plaatjes, en leuke teksten gebruikt om het product zo uitnodigend mogelijk te maken.
Voor op staan zinnen zoals:
Met verse melk bereidt
Zonder toegevoegde suikers
Voor een fit en gezond lichaam
Eerlijke producten
Een makkelijk ontbijt in een handomdraai
0% vet
Allemaal zinnen waar wij als consument gevoelig voor zijn. Maar die voorkant vertelt je niet wat er nou in het product zit. Wat er ECHT in zit.
Voor de waarheid en inhoudt van een product moet je op de achterkant zijn.
Fabrikanten moeten zich aan een aantal regeltjes houden. Ze moeten bepaalde informatie verplicht op het etiket zetten. Datum, land van herkomst, ingrediënten, allergenen informatie en ga zo maar door. Gegevens die de fabrikant helemaal niet op dat etiket wil hebben, maar waar hij wel toe verplicht is. Dus wat doen de fabrikanten. Juist ze zetten die informatie in zo klein mogelijke letters op de achterkant van het product. Je weet wel die kleine stukken tekst die jij in de supermarkt echt niet gaat lezen.
We beginnen met Ingrediënten:
Vaak is het hoe minder ingrediënten er in een product zitten, hoe minder het product bewerkt is.
Het eerste ingrediënt is het meest gebruikt in het product. Hoe lager je komt, des te minder zit er van dat ingrediënt in je product.
Waar je ook op moet letten zijn de voedingswaarden:
Wat zit er in je product.
Hiervoor kan je kijken op het tabel wat op het product staat.
Let bij de tabel op een aantal dingen.
Vaak staat bovenaan in de tabel de hoeveel energie die ene product geeft. Dit zijn de calorieën. KCAL. Nu kan je hier natuurlijk op letten, maar calorieën tellen zegt niet alles.
Kijk hoeveel vet er in een product zit. Verzadigde vetten zijn verkeerde vetten, dus deze willen we zo min mogelijk in ons eten.
Onverzadigde vetten zijn goede vetten, dus deze moeten de overhand hebben.
Koolhydraten:
we denken vaak dat koolhydraten slecht zijn, maar koolhydraten is een verzamel naam voor vezels, zetmeel en suiker.
Alle 3 hebben we in ons lichaam nodig, maar in geringe mate.
Mensen schrappen vaak alle koolhydraten als ze met een koolhydraat arm dieet bezig zijn en daardoor missen ze soms essentiële voedingsstoffen.
Ten eerste onze hersenen leven alleen maar op glucose. Glucose à is suiker en suiker à is een koolhydraat. Dus we hebben sowieso koolhydraten nodig voor onze hersenen. Ook hebben we koolhydraten waarvan vezels nodig voor onze darmen. Deze hebben vezels nodig om gezond en sterk te blijven.
Sommige koolhydraten zijn beter oplosbaar dan anderen. Het ligt dus aan het product hoe je lichaam er mee om gaat. Is het een product met veel vezels dan duurt het voor je lichaam langer om dit een plekje te geven en zal onze bloedsuikerspiegel ook niet zo snel stijgen. (voor deze uitleg luister het audio bestand)
Let bij koolhydraten op de WAARVAN SUIKERS: dit zijn de slechte suikers in een product. Probeer deze dus zo laag mogelijk te houden. Gelieve niet meer dan 6-8 gram per 100 gram van het product.
LET OP!!: Een etiket van een product wordt altijd aangegeven per 100 gram of per 100 ml. Soms moet je dus wat vermenigvuldigen wil je bij het juiste gewicht uit komen.
Wist je dat 1 suikerklontje 4 gram weegt. Als je dan ziet dat er in de krokante muesli 23 gram koolhydraten zit, waarvan 6.0 gram suiker. Betekend dit dat er 1.5 suikerklontje in elk bakje muesli zit.
Kijk maar eens op de almhof 0% vet. (het bovenstaande etiket) Deze heeft misschien wel 0% vet in zich, maar dit betekend niet dat het ook gezond is.
Als we kijken naar de koolhydraten zien we 15,9 gram koolhydraten waarvan 15,3 gram suiker. Deze kwark heeft 15.3 gram suiker per 100 gram van het product. Een normaal ontbijt bevat ongeveer per kom 200-250 gram kwark/yoghurt.
Dus per ontbijt krijg je 31.4 gram suiker binnen. Dat zijn bijna 8 suikerklontjes!
Audio bestand: Suikers en koolhydraten
Eiwitten:
Waar je ook op kan letten bij een etiket is de eiwit inname. Eiwitten zijn namelijk belangrijk voor onze spieren, botten en opbouw van ons lichaam. Wij bestaan uit eiwitten. Het is dus belangrijk dat je dagelijks ook voldoende eiwitten binnen krijgt. Hoe ouder we worden hoe belangrijker dit wordt.
Eiwitten zitten in dierlijke en plantaardige producten. Wil je meer eiwit tot je nemen dan is het verstandig om hier ook eens op te letten bij een etiket.
Zo heeft skyr bijvoorbeeld veel meer eiwit in zich dan gewone kwark of yoghurt.
Eet je plantaardig dan is het belangrijk om voldoende plantaardige eiwitten te eten. Combineer deze dan met vitamine C (citrusvruchten) voor een betere opname.
Vertrouw dus niet op de voorkant van een product, maar lees de informatie op het etiket aan de achterkant.
Dan pas weet je wat er echt in je eten zit.
Jouw opdracht voor de komende weken is:
Elke keer als je naar de supermarkt gaat zoek je 2 producten uit die je eigenlijk altijd standaard in je boodschappen mandje hebt en check daarbij het etiket.
Is het een goed product, is er een betere variant?