Module 2 (online training)

Het nut van Etiketten lezen

Je loopt in de supermarkt en ziet allemaal op het oog gezond lijkende producten. Maar hoe weet je nou wat je eet? Hoe weet je of het ook echt gezond is.

Bekijk daarom eerst even het volgende filmpje.

Om te weten wat er in een product zit moeten we achterop het etiket gaan kijken. Want de voorkant zegt namelijk helemaal niks. Fabrikanten willen dat jij hun product koopt daarom maken ze het zo mooi mogelijk. Ze zetten op een etiket wat de consument wil horen.
0% vet, Koolhydraat arm, Gezond, Puur & natuur, goed voor je gezondheid.
De fabrikant kijkt heel erg naar de hypes van het moment.

Om echt te weten wat er in je product zit zal je dus de achterkant moeten gaan lezen. Die kleine rot lettertjes waarvan we vaak weinig snappen.

We gaan kijken naar de ingrediënten lijst.
Hierop staan alle ingrediënten die in dat product zitten. De fabrikant is verplicht dit na waarheid te noteren. Het product dat als eerste staat aangegeven in de lijst, daarvan zit er het meest van in. Hoe lager je komt hoe minder erin zit.

Bijvoorbeeld: we nemen even de Sultana knappers kaneel

Ingrediënten: TARWEbloem, suiker, plantaardig olie (zonnebloem), maltodextrine, kaneel 1,4%, dextrose, LACTOSE en MELKeiwitten, glucosestroop, dextrose, magere MELKpoeder, rijsmiddelen (natriumen ammoniumcarbonaten, difosfaten), zout, natuurlijk aroma. Kan sporen bevatten van andere glutenbevattende granen, ei, soja, noten en sesam.

Zoals je kan zien hierboven bestaat dit product voor het meest uit Tarwebloem. Hierna komt Suiker en er zit heel weinig zout en aroma in.
Omdat Suiker als 2e staat aangegeven betekend dit dat een groot gedeelte van dit product suiker zal bevatten. Ze hebben zelf meer dan 1 keer aangegeven dat er suiker in zit. Want er zijn wel 55 benamingen voor suiker. Alles wat dik gedrukt staat aangeven betekent allemaal suiker.

Dan gaan we nu naar de voedingswaarden kijken.


Veel producten beschrijven de voedingswaarden in vorm van een tabel op het etiket.
Hierdoor kan je makkelijk zien wat er in het product zit.
Moet je natuurlijk wel even weten wat alles betekent 🙂

Energie word aangegeven in kilojoule en kilocalorieën. Hier in Nederland gebruiken we vooral kilocalorieën.
Dit is de hoeveelheid energie dat een product geeft.

Vet word aangegeven in gewoon vet en verzadigd vet.
Verzadigd betekent het verkeerde vet. Hier willen we niet teveel van binnen krijgen.

Koolhydraten is een verzamelnaam voor suiker, vezels en zetmeel. De suikers en vezels worden op een verpakking apart aangegeven.
1 suikerklontje is 4 gram dus je kan heel makkelijk berekenen hoeveel suiker er in je product zit. Zo zie je bij de sultana dat er 22,4 gram suiker per 100 gram in het product zit. Dit zijn 5,5 suikerklontje.

Eiwitten zijn goed voor onze botten, spieren en zenuwstelsel en daarom is het verstandig om hier voldoende van binnen te krijgen.

Als laatste zien we zout staan. Hiervan moeten we dagelijks niet teveel van binnen krijgen. Teveel zout kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. We zouden maximaal 6 gram zout per dag binnen moeten krijgen.

Opdracht van deze week:
Bekijk je koelkast en voorraadkast eens, en kies producten die je regelmatig gebruikt. Hiervan ga je de etiketten eens lezen. Hoeveel suikerklontjes zitten erin?
Hoe zit het met het verzadigde vet in het product en de hoeveelheid zout.

Dan ga je elke keer zodra je boodschappen gaat doen 1 of 2 producten bekijken die je standaard al mee neemt. Je kijkt in het schap of er nog een beter product is of een alternatief.

Zo kan je na een aantal keer boodschappen doen al snel een gezonde boodschappenmand creëren.



Door na de volgende module –) Module 3