Een lekker bord pasta, ideaal als je een drukke dag hebt of restjes uit de koelkast wil opmaken. Maar pasta natuurlijk niet compleet zonder een lekkere smeuïge pastasaus.
Pastasaus is saus voor pastagerechten. Pastasauzen kunnen in eigen keuken worden bereid of kant-en-klaar aangeschaft in een zakje of een potje. Er zijn honderden recepten die uiteenlopen van een simpele tomatensaus tot een groentesaus, kaassaus of een gehaktsaus. Vaak vormen tomaten de basis. Een van de bekendste pastasausen is de Italiaanse Bolognesesaus.
Maar is die pastasaus wel zo gezond?
Pastasaus is opzicht niet slecht. Dus ook hier geld als je er niet teveel van eet kan het heus geen kwaad. Het is niet per definitie gelijk een “slecht” product.
Maar ook hier kan je bewuste keuzes maken. Want sommige sausen bevatten behalve tomaten ook veel andere ingrediënten. ingrediënten die er voor kunnen zorgen dat jij net teveel suikers of calorieën binnenkrijgt.
Laten we daarom eens gaan kijken naar een aantal pastasausen. (Ik heb er een aantal uitgekozen, en nee dit is geen reclame)
De volgende varianten heb ik onder de loep genomen (En ja er zijn nog veel meer dus heb jij een betere, laat het mij vooral weten)
Grand’ Italia Piccante saus
AH Pastasaus classic
Bertolli Pastasaus tradizionale
Spagheroni Tradizionale
Heinz Traditional pasta sauce
Heinz Tomaten gezeefd
AH Tomaten gezeefd
Plus Pastasaus basilicum
Heinz Pastasaus traditional
Als we kijken naar de ingrediënten dan is het de bewuste keuze om een pastasaus te kiezen waar het minste ingrediënten in zit. Bijvoorbeeld de gezeefde tomaten van Heinz of de AH.
Bij ingrediënten zie je namelijk staan: Gezeefde tomaten. Meer niet. Dat betekent dus dat het ingrediënt alleen uit tomaten, en het dus uit natuurlijke voedingsstoffen bestaat.
VETTEN
Als we kijken naar de vetten dan is het belangrijk dat je let op de hoeveelheid verzadigd vet. Dit is namelijk het “slechte” vet.
Zolang dit niet te hoog is, is het prima. Zoals je kan zien bevatten bijna alle sausen weinig verzadigd vet.
SUIKERS
Dan gaan we kijken naar de koolhydraten waarvan suiker. Dit is namelijk de hoeveelheid suiker die in een product zit. En op het moment dat je daar teveel van binnenkrijgt kan dit resulteren in een te hoge bloedsuiker, maar ook in vetopslag. Vooral de traditionele van de Plus en de AH gezeefde tomaten hebben weinig suikers.
En omdat de gezeefde tomaten maar 1 ingrediënt heeft, heeft deze natuurlijk de voorkeur.
(ik zie trouwens dat ik een foutje heb gemaakt in de foto. Er staat Suikers & Vezels. Maar dit moet zijn Koolhydraten & Suikers. Dus de gegevens kloppen wel maar de vezel rij is de suikerinhoud)
ZOUT
Ook is een teveel aan zout niet heel verstandig, dus ook hier kan je op letten. (en zou je op moeten letten als je een verhoogde bloeddruk hebt)
Ook hier hebben de gezeefde varianten de minste zout in zich.
CONCLUSIE
Het beste kan je dus kiezen voor een product met zo min mogelijk ingrediënten, suiker en zout. Kies daarom voor gezeefde tomaten en voeg zelf wat kruiden toe zoals basilicum, rozemarijn of oregano.
Deze blog is geschreven door Marjolein van Hesselingen. Voedingsadviseur en coach bij het begeleiden naar een gezonde leefstijl.