We kennen het allemaal, zodra je vertelt dat je bezig bent met afvallen of een gezonder levensstijl krijg je de meeste gekke voeding fabels te horen. De meest gehoorde voeding fabels zet ik vandaag voor jullie op een rijtje.
Vet is de vijand!
Veel mensen denken nog steeds dat het eten van vet gelijk staat aan gewichtstoename. Dat we het beste al het vet uit onze voeding kunnen schrappen. Want vet maakt ons DIK. De winkels liggen vol met 0% vet producten die een gezond imago hebben.
In werkelijkheid hebben onderzoekers allang vastgesteld dat vetten geen substantieel risico opleveren, en dat je vooral de onverzadigde vetzuren wel degelijk nodig hebt. Wel is duidelijk dat je de transvetten en gedeeltelijk geharde vetten maar beter wel kunt laten staan. Die 0% vet producten zitten vaak vol met onnodige suikers en zijn dus eigenlijk helemaal niet zo gezond.
Van Koolhydraten wordt je dik!
De laatste jaren is er een nieuwe hype, koolhydraten vermijden.
Want deze koolhydraten zorgen voor een opgeblazen gevoel en maken ons dik. Je kan niet afvallen als je koolhydraten blijft eten, dus kun je deze het beste helemaal niet meer eten. Onzin!
Koolhydraten heeft het lichaam nodig voor onze energie voorziening. Wist je dat je hersenen leven van glucose (een koolhydraat). Zolang je er niet teveel van eet en het past in een evenwichtig voedingspatroon is er niks mis met koolhydraten eten.
Vruchtensap is net zo goed als een stuk fruit!
Een glas multivitamine zou een prima vervanger zijn voor een stuk fruit.
Helaas, ook dit is een fabel.
Vruchtensap bevat maar een fractie van de vitamines van fruit, en evenveel suikers, maar niet de vezels en de andere hulpstoffen die helpen om de suikers goed op te nemen. Daarmee wordt het dus feitelijk gewoon een suikerrijke frisdrank.
Eten na 20:00 uur maakt je dik!
Een veel gehoorde fabel is het idee dat je dik zou worden als je na acht uur ’s avonds nog eet. Je lichaam gaat dan immers al in slaapstand, zo luidt de uitleg, en dus sla je al die energie als vet op.
Ook dit is niet helemaal waar. Het gaat om de calorieën die je in totaal gedurende de dag binnenkrijgt. Als je voor acht uur al voldoende gegeten hebt, is het inderdaad onverstandig om daarna verder te eten.
Koffie is slecht!
Cafeïne heeft een slechte naam, en steeds meer mensen zweren koffie om die reden af. Toch is er helemaal niets mis met twee of drie koppen koffie per dag, sterker nog, een klein beetje cafeïne kan je energiek houden en je sportprestaties verbeteren. Koffie is daarnaast een enorm goede bron van antioxidanten die je lichaam beschermt tegen vrije radicalen.
De meest voorkomende voeding fabels en waarom dit nu eigenlijk een fabel is. Wil je meer weten over gezonde voeding of heb je zelf een vraag? Stuur mij gerust een bericht.
mede mogelijk gemaakt door Drogespieren.nl & het voedingscentrum