Snacken na een avonddienst

#avonddienst #Snacken


Als je in de zorg, dienstverlening of als chauffeur werk herken je dit misschien wel. Na een avonddienst ben je klaar met werken en kom je rond 23-24 uur thuis. Je hebt honger. Je wil iets lekkers! Je loopt naar de keuken en trekt een zak chips en een reep chocolade uit de kast. Schenkt jezelf nog een biertje in en ploft op de bank. Je lichaam en mind vraagt om snaai, maar waarom is dat?
Waarom kies je op zo een moment niet voor een bakje komkommer of wat fruit?

Laten we eens beginnen met onze biologische klok.
Ons lichaam heeft een bepaald ritme wat elke 24 uur opnieuw begint.
Onze biologische klok.

Het regelt ons dag en nacht ritme. Deze zorgt ervoor dat we overdag wakker kunnen zijn en in de nacht kunnen slapen. Onze biologische klok is zo geprogrammeerd dat het in de ochtend zorgt voor voldoende energie en in de avond zich klaar gaat maken om de nacht in de gaan.

Als je een normaal dag-nacht patroon hebt zal je zien dat je weinig last hebt van schommelingen in je bioritme, maar draai je onregelmatige werktijden dan kan het lichaam van slag raken.

Je kan last krijgen van:

Slaapproblemen
Hoofdpijn
concentratieproblemen
Maag en darmproblemen
Stemmingswisselingen
Overgewicht
Vermoeidheidsklachten
Depressies
Hart en vaatziekten
Stress

verlaagde stofwisseling

Ons lichaam is van nature gewend om in de avonduren zichzelf voor te bereiden op de nacht.
Dat betekent dat onze stofwisseling en onze darmen op een lager pitje worden gezet. Het eten wat je in de avond eet kan niet goed verteerd worden en hierdoor kan het voorkomen dat je last krijgt van maagzuur, misselijkheid of een opgeblazen gevoel zodra je wat eet in de avonduren.

Doordat je lichaam zichzelf klaar maakt voor de nacht gaat ook je energielevel naar beneden. Op het moment dat jij thuiskomt na een avonddienst verwacht je lichaam eigenlijk van jou dat je gaat slapen. Alleen gebeurt dit in veel gevallen niet. Dat is ook heel logisch, je lichaam moet nog vanuit de werkmodus naar de ontspanningsmodus komen.
Je gaat nog gamen of tv kijken. Dingen die energie kosten.

Omdat je lichaam je toch wakker wil houden gaat het vragen om energie. (Calorieën). Je hersenen krijgen een signaal dat er eten binnen moet komen, en gaan aan de slag. Omdat het laat is en je hersenen eigenlijk al in dromenland horen te zijn is helder nadenken vaak moeilijk voor ze.
Dus wat gebeurt er, je lichaam kiest de makkelijkste weg. Waar zit het meeste en snelste calorieën in? Juist in snack en snaai.
Het beste zou zijn om nu een licht verteerbare, niet al te vetrijke maaltijd te eten zodat je in de nacht geen last krijgt. Maar helaas kiezen we vaak voor het tegenovergestelde.

We voelen ons moe dus grijpen we naar suiker en pakken een koekje.
We willen ontspannen dus pakken een biertje
Om dat knagende hamstertje in je nog wat extra te plezieren voegen we nog een zak chips toe.

Voordat je het weet heb je in een paar uur 600 of meer calorieën naar binnen gewerkt. En die calorieën worden niet zo goed verteerd en verbrand als overdag. Het resultaat, je lichaam slaat deze overtollige calorieën om in vet.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je tijdens je diensten goed op je voeding let. Elke dienst heeft zo zijn tips en trics wat betreft voedingsmiddelen.
Zorg dat je voldoende goede voedingsmiddelen eet, zodat je voldoende energie hebt en je lichaam niet aan het einde van de avond nog gaat vragen om eten. De kans dat jij op zo een moment de beste keus maakt is namelijk erg klein.


Enkele tips voor een avondsnack:
Gekookt ei
Beschuit met kaas of smeerkaas
Maiswafels met kipfilet
Kopje soep
Appeltaartsnack
Yoghurt met fruit
Bakje kroepoek

#gezondevoeding #ploegediensten #onregelmatigewerktijden #snaaien #avonddienst

Health caoch Marjolein helpt bij de moeilijke momenten van een gezonde leefstijl bij onregelmatige werktijden. Hoe krijg jij je voeding en leefsstijl weer op pijl. Heb je vragen stuur een mailtje naar info@healthcoachmarjolein.nl