Roomboter of Margarine
1 van de meest gestelde vragen in de praktijk is welke soort boter er nou gebruikt zou moeten worden?
Om hier antwoord op te geven moeten we eerst even kijken naar de verschillen.
Roomboter:
Boter of roomboter is de gekarnde room van melk. De productnaam ‘boter’ is beschermd en mag alleen gebruikt worden als er ten minste 80% melkvet in het product zit.
Roomboter bestaat dus eigenlijk maar uit 1 ingrediënt, soms 2 als er nog wat zout wordt toegevoegd.
Margarine:
Is een vervanging voor boter en dus kunstmatig gemaakt.
Margarine wordt gemaakt van een mix van plantaardige oliën, toevoegingen, aroma’s en zout.
Halvarine is het lichtere broertje van de Margarine en dus ook een kunstmatige boter. Halvarine bevat minder calorieën, meer water en minder vet. Het vetgehalte in halvarine is 40% minder dan in Margarine.
Laten we eens kijken naar de ingrediënten:
Ingrediënten Roomboter:
Bevat 82% melkvet.
Ingrediënten Margarine
Plantaardige oliën (zonnebloem 24%, koolzaad 18% lijnzaad 10%, palm 8%)
water
zout (0,2%)
emulgatoren (zonnebloemlecithine, mono- en diglyceriden van vetzuren)
natuurlijk aroma
vitamines (A, B1, B2, B6, B12, D, foliumzuur)
voedingszuur (citroenzuur)
aroma’s
vitamine (A,D)
kleurstof (bèta-caroteen)
Ingrediënten Halvarine
Water
plantaardige oliën en vetten (koolzaad, geheel geharde palm, zonnebloem, in wisselende verhoudingen)
zout (0,4%)
emulgator (E471)
conserveermiddel (E200)
aroma’s
kleurstof (caroteen)
vitamines (A, D2)
We zien dus dat de ingrediënten lijst heel erg verschillend is. Roomboter heeft heel weinig ingrediënten, maar margarine en halvarine wat dus in de fabriek gemaakt is veel meer toevoegingen.
Palmolie:
Tegenwoordig heb je ook boter wat vrij is van palmolie.
Palmolie is de olie uit de vruchten van de oliepalm. Palmolie is omstreden omdat er voor deze olie veel bossen worden gekapt.
Ook bevat palmolie in verhouding meer verzadigd vet dan andere soorten olie. Verzadigd vet mag je wel eten, maar verstandig is om hier niet te veel van te eten. Het is beter om onverzadigde vetten te nemen.
Als we kijken naar de boter van the flower farm zien we het volgende:
Ingrediënten:
60% plantaardige oliën en vetten in wisselende verhoudingen (zonnebloemolie, shea boter)
water
wortelsap
zeezout
emulgator: mono- en diglyceriden van vetzuren
citroensap
natuurlijk aroma
vitamines: A, D
Welke boter kan je dan het beste kiezen.
Technisch gezien voor je lichaam is een Roomboter het meest verstandig. Omdat deze maar uit 1 of 2 ingrediënten bestaat en dus niet is bewerkt.
Maar Roomboter heeft wel meer verzadigd vet en calorieën dan bijvoorbeeld een halvarine.
Stel je neemt 5 plakken brood op een dag besmeerd met roomboter dan is dat ongeveer 180 calorieën per dag. Als je dit besmeerd met Halvarine dan zit op op ongeveer 80 calorieën per dag.
Het is dus maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Of iets gezond is daarvoor moet je eigenlijk naar je gehele voedingspatroon kijken.
Roomboter is minder bewerkt, heeft een lekkere smaak, maar heeft meer calorieën en vet. Ook zijn de vitamines omdat deze niet extra zijn toegevoegd in een iets mindere mate aanwezig dan in de bewerkte boters.
Halvarine heeft minder vet, meer water en minder calorieën. Maar ook de smaak is iets minder lekker dan Roomboter.
Margarine zou ik persoonlijk lekker laten staan en dan gewoon kiezen voor Roomboter.
Als je geen palmolie wil eten dan is de boter van de flowerfarm ook zeker een optie.
Het is dus heel persoonlijk als het gaat om de keuze die je maakt. Wil je wel of geen zuivel, wel of geen palmolie, wel of geen toevoegingen.
Ik zou zeggen kies wat je lekker vindt en wat het beste bij jouw voedingspatroon past.
Wil jij meer weten over een gezond voedingspatroon? Of wil je eindelijk af van die dieet mindset en nu eens blijvend verandering maken?
Stuur mij dan een berichtje en laten we dan eens kennismaken 🙂