Gewicht verliezen is niet altijd even makkelijk. Er zijn verschillende factoren waardoor je lichaam moeite kan hebben met gewicht verliezen. Een daarvan is stress.
Stress kan voort komen uit veel verschillende gebeurtenissen. De druk op het werk, eindexamens, relatieproblemen, of zorgen over geld, gezondheid of het gezin.
Stress ontstaat door het hormoon cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je alert bent in bepaalde situaties, maar zorgt er ook voor dat je in de ochtend wakker wordt. Het stimuleert je eetlust, en je vetopslag. Dit laatste is belangrijk, want het hormoon cortisol zorgt voor vetopslag om een stressvolle periode door te kunnen komen. Het is eigenlijk een heel nuttig hormoon, omdat het ervoor zorgt dat je in een gevaarlijke situatie in staat bent om te vluchten. Er wordt in deze situatie adrenaline aangemaakt.
Ons lichaam is cortisol gaan aanmaken omdat het vroeger veel vaker in gevaarlijke situaties terecht kwam. Denk maar eens aan een jager die oog in oog kwam te staan met een wild beest. Deze jager moest dan vluchten voor zijn leven en heeft dus een boel adrenaline nodig.
Tegenwoordig komt dit soort gedrag nauwelijks meer voor in de westerse wereld. Het leven is heel erg veranderd en de 20e eeuw heeft ervoor gezorgd dat de fysieke bedreiging van een wild dier plaats heeft gemaakt voor stress door bijvoorbeeld te laat komen, geldproblemen, examens of problemen op het werk.
Je lichaam maakt in deze situatie toch het hormoon cortisol en adrenaline aan, en dit zorgt er dus voor dat je hersenen een seintje krijgen dat de voorraden moeten worden aangevuld. Dit aanvullen gebeurd door de voeding. Je lichaam gaat dus meer vet op slaan terwijl je het nauwelijks verbruikt hebt. Een oorzaak hiervan kan dus gewichtstoename zijn.
De stressduur van vroeger en nu is ook veranderd. Als je voor dat wilde dier op de vlucht slaat, maakt je lichaam adrenaline aan die ervoor zorgt dat je een korte tijd wat extra energie krijgt. Energie om te vluchten. Stress door bijvoorbeeld geldproblemen duurt helaas vaak een stuk langer, dagen, maanden of soms zelfs jaren. De energie die je lichaam vraagt wordt niet allemaal verbruikt in dit soort situaties, en wordt dus voornamelijk opgeslagen in vet. Dit vet zal je veelal rond de buik regio terug vinden.
Hoe weet ik of ik stress heb?
Een aantal voorbeelden van een mogelijk verhoogd stress niveau zijn:
-
Niet meer helder kunnen denken.(teveel aan het hoofd)
-
Darmklachten
-
Vetopslag rond om de buik
-
Klachten m.b.t. het hart
-
Benauwdheid
Hoe kan ik stress verminderen?
Stress is erg vervelend en kan niet altijd 1,2,3 opgelost worden. Wat je wel kan doen is goed voor je lichaam en geest zorgen. Je kan de stress situatie misschien niet altijd de baas zijn maar wel hoe je er mee om gaat. Doordat je vaak in stressperiodes slecht voedsel eet is het belangrijk dat je in dit soort situaties juist gezonde voeding eet. Eet niet te weinig, maar gevarieerd met voldoende vitamine, mineralen en vezels. Zorg dat je ook in dit soort situaties weet wat je lichaam nodig heeft. Een BGN gewichtsconsulent kan je daarbij helpen.
Drink voldoende water, en neem tijd voor jezelf. Dit laatste is heel belangrijk. Als je meer rust hebt in je hoofd zal je lichaam ook beter functioneren. Ga bijvoorbeeld lekker wandelen, sporten of doe aan yoga. Zorg dat je weer helder kan nadenken, dan kan je ook beter met de stress om gaan.
Een dag heeft 24 uur, plan dus ook je rust in.
“Don’t count the days , make the days count.” -muhammed Ali
bron: Drogespieren.nl & Jessevandervelde.nl