De gezonde Buschauffeur

Sommige beroepen helpen niet bepaald mee als het gaat om een gezonde levensstijl.
Buschauffeur is zo ‘n beroep. Negen uur lang achter het stuur, weinig pauze en nog minder beweging. Er wordt van je verwacht dat je met een strak schema je lijn rijdt, maar elke dag is anders. Er hoeft maar eén ding tegen te zitten en je ligt achter op schema.
Door het gebrek aan beweging en de tijdsdruk is aankomen in gewicht bijna niet te vermijden.

Het is niet voor niets dat het ‘chauffeursbuikje’ zo heet.
Gewichtstoename, weinig beweging en stress kunnen leiden tot onder andere een verhoogde bloeddruk, diabetes en- of hart en vaat ziekten.

Gelukkig kun je er met onderstaande tips toch iets tegen doen.

Eet gezond. De basis van een gezonde levensstijl is gezond eten. Eten dat ook daadwerkelijk iets goeds doet voor je lichaam. Elke calorie telt, en als je er meer van binnenkrijgt dan je verbrandt word je dikker. Je moet er dus voor zorgen dat je onder die grens blijft zitten, (niet te ver want te weinig eten is ook ongezond) Zo zorg je er voor dat je alle vitamines, mineralen en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft binnen krijgt.

Beperk je Koolhydraten of wel suikers. Suikers zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Vooral je hersenen hebben koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Er bestaan 2 soorten koolhydraten.  Snelle koolhydraten worden snel opgenomen in onze bloedbaan, wat het bloedsuikergehalte verhoogt. De energie die deze koolhydraten leveren wordt ook snel weer verbruikt, waardoor je concentratie minder wordt en je een hongergevoel krijgt.  Deze koolhydraten zitten vaak in producten die weinig voedingsstoffen leveren, zoals frisdrank, snoep en gebak, maar ook fruitsap en vruchtenyoghurt.  Deze kunnen beter niet of in beperkte mate worden genomen. 

Langzame complexe koolhydraten vertragen de opname van glucose en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel een honger gevoel krijgt. Een constante bloedsuikerspiegel geeft een fit en energiek gevoel.

Complexe koolhydraten zitten vooral in volkoren graanproducten zoals (volkorenbrood, volkoren pasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit) en gaan vaak samen met gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen.

Eet vooral complexe koolhydraten tijdens je dienst. Snelle koolhydraten zorgen voor een schommeling in je bloedsuikerspiegel, waardoor je sneller moe wordt en geïrriteerd raakt.

 

Eet voldoende:
Probeer tijdens je dienst op regelmatige tijdstippen te eten. Er zijn genoeg gezonde producten die je snel en makkelijk tijdens een korte pauze kunt eten. Tips vindt je verderop in deze blog.

Bewaar standaard wat gezonde tussendoortjes in de diepvries of koelkast zodat je ze alleen nog maar even mee hoeft te nemen naar je dienst.  Neem een klein koeltasje kan praktisch zijn.

Als de vermoeidheid toeslaat is het verleidelijk om koffie of een energiedrank te drinken. Doe dit liever niet. Het zorgt namelijk voor een grotere dip achteraf door de schommeling van je bloedsuikerspiegel. De dip kun je voorkomen door regelmatig en gezond te eten.

Water is een beter alternatief, gewoon uit de kraan. neem een volle fles mee van huis, en vul hem bij zodra je de kans krijgt.
Als je te weinig (minder dan een halve liter) water drinkt, worden er minder aminozuren aangemaakt in het lichaam. Deze aminozuren hebben een belangrijke rol bij de energiehuishouding en zijn onmisbaar.

 

Kom in beweging:
Omdat je tijdens je dienst veel zit, is het van belang dat je elke mogelijkheid pakt om te gaan bewegen. Oefeningen doen in de bus zou kunnen, als je je daar comfortabel bij voelt. maar je kunt ook bij de halte even uitstappen en een rondje of twee om de bus lopen.

In de pauze is het belangrijk dat je gaat eten, maar het is net zo belangrijk om te bewegen. Rek je goed uit en loop een stukje. schud alle ledematen even wakker. Je kunt ook op het station een paar keer de trap op en af lopen. Ga niet gelijk de kantine in om daar weer op een stoel te zitten. Even bijpraten met collega’s kan ook staand of nog beter lopend.

Probeer buiten je diensten om ook extra te bewegen. Wandelen met de hond, voetballen met de kinderen, fietsen, grasmaaien, stofzuigen, hardlopen of naar de sportschool. Bewegen kan altijd en overal, Het liefst een half uur of meer per dag.

 


Voeding tijdens je dienst,
Chauffeurs vragen me regelmatig welk eten makkelijk is mee te nemen, en ook nog voedzaam en gezond.
Daar heb ik wel wat tips voor:

Een lekkere boterham met gezond beleg.
Fruit: Geschild of al gesneden fruit in een bakje.
Zelfgemaakte ontbijtkoek of havermout appel-snack (check de recepten op mijn website)
Gevulde wrap
Gekookt ei
Smoothie van yoghurt en fruit, schenk dit in een bidon of shake beker. Het koeltasje is hier onmisbaar. In zelfgemaakte smoothies zit veel minder suiker dan die uit de supermarkt.
Snackgroenten: Snij zelf groenten of koop kant-en-klare snackgroenten in de supermarkt.

Alleen maar voordelen,
Een gezonde chauffeur heeft alleen maar voordelen. Het betekent een kleinere kans op het krijgen van ongemakken zoals overgewicht of ziekte. Deze chauffeur zit vaak beter in zijn vel, en is een aanwinst voor zijn werkgever.
Een gezonde chauffeur is beter voor de verkeersveiligheid, want die reageert sneller en kan zich beter concentreren.