Nachtdiensten zijn vaak een enorme aanslag op je ritme en gezondheid.
Sommige mensen vinden het heerlijk om in de nacht te werken. De stilte en rust is voor hen de ideale werkomgeving.
Maar de meeste mensen die in de nacht werken hebben er meer moeite mee.
Nachtdiensten hebben namelijk een grote aanslag op ons lichaam en geestelijk gestel.
Ons bioritme raakt van slag en ook op sociaal front kan het soms voor problemen zorgen.
De graveyard shifts zoals ze in Amerika genoemd worden komen vooral voor in de beveiliging, dienstverlening, zorg, productie en in de transport.
Hoe zorg je ervoor dat je fit en gezond blijft?
Probeer een ritme te vinden:
Heb je een aantal dagen een nachtdienst probeer dan regelmaat te vinden in je dag en nachtritme. Probeer die dagen zoveel mogelijk op het zelfde tijdstip te eten, slapen en te ontwaken. Door meer regelmaat hebben we minder stress, en voelen we ons dus beter.
Zorg dat je eetpatroon regelmatig is:
Bij een dag ritme zijn we gewend om in de ochtend te ontbijten, in de middag te lunchen, en in de avond te dineren. We hebben een ritme qua eten.
En dit is nou juist in de nacht ook heel belangrijk, alleen draaien we het nu een beetje om.
We nemen voor de dienst een diner, midden in de nacht een lunch en voor het slapen gaan een ontbijt. Tussendoor eten we nog wat tussendoortjes om voldoende energie te behouden. Zorg dat je weet wat jouw lichaam nodig heeft. Elk lichaam is anders, en elke dienst is anders.
Eet niet te suikerrijk:
In de nacht is het heel verleidelijk om veel suikerrijke voeding te eten. We voelen ons moe, en weten dat suiker snel energie geeft. Maar snel energie krijgen, betekent ook dat dit heel snel weer daalt. De welbekende dipjes.
Hierdoor grijpen we weer naar meer suikerrijk eten, en zo schommelt ons bloedsuikerspiegel heen en weer. Dit kan lijden tot verschillende complicaties in onze gezondheid.
Eet niet te vetrijk:
Vetrijk eten is heel gezond, maar kan zwaar op de maag liggen. Waardoor we problemen kunnen krijgen tijdens onze nachtdienst. Onze stofwisseling is in de nacht minder actief waardoor de vertering van voeding ook trager gaat. Vetrijke voeding kan dus voor een oncomfortabel gevoel zorgen. Eet dus vooral gezonde licht verteerbare vetten, en bewaar de vezels voor je ontbijt.
Zorg dat je voldoende slaapt overdag:
Ja het is niet makkelijk. Ons bioritme geeft aan dat je wakker moet worden en het normale leven is in volle gang. Probeer een plek in huis te creƫren waar jij je rust kan vinden. Een kamer waar het donker is en liefst ook geluidsstil. Probeer minimaal 7uur te slapen voor je weer wakker wordt. Heb je moeite om de rest van de dag wakker te blijven, dan is het prima om voor je dienst nog even een powernap te doen.
Ook al slaap je niet, probeer toch even te liggen, dan rust je toch.
Beweeg voldoende:
Bewegen is erg belangrijk voor een gezond lichaam. Je kan zelf bepalen of je dit liever in de avond- nacht, of overdag doet. Je kan bijvoorbeeld gelijk na je dienst de sportschool in gaan. Of misschien ga je overdag zodra je wakker bent. Sowieso is het heel belangrijk om tijdens je nachtdienst ook voldoende te bewegen. Veel zin zal je er niet in hebben aangezien je lichaam normaliter nu in slaap zou zijn, maar voor je eigen gezondheid is het wel verstandig.
Ga indien mogelijk een rondje lopen.
Neem de trap in plaats van de lift.
Blijf niet zitten op je stoel, maar sta elke 20 minuten even op om je benen weer van bloed te voorzien. Het maakt niet uit hoe je beweegt, als je maar beweegt.
Drink voldoende water:
Heel belangrijk om voldoende water te drinken tijdens je nachtdienst. Koffie lijkt misschien de fijnste oplossing, maar kan in de ochtend weer lijden tot slapeloosheid. Zorg dat je altijd een bidon water bij je hebt, en probeer deze regelmatig leeg te drinken. Water drinken verlaagt namelijk onze bloeddruk, verminderd vermoeidheid, stimuleert je hersenen en verhoogd je productiviteit.
Pas deze tips toe tijdens je diensten, en je zal zien dat je veel fijner de nachten in gaat.
Wil jij weer lekker in je lijf?
Meer weten over voeding bij nachtdiensten of onregelmatige werktijden?
Kom dan eens langs voor een kennismaking en kijk of mijn methode iets voor je is.