Wat zit er in onze koeken?

Mmm koekjes. Lekker even bij een kop thee, of als tussendoortje.
Maar wat zit er eigenlijk in die koekjes? Waarom zijn ze zo lekker, en willen we er steeds meer van eten?

Laten we eens een aantal koekjes op een rijtje zetten en kijken wat erin. zit.
Ik heb vandaag gekozen voor koekjes die bijna in alle grote supermarkten te vinden zijn en veel gegeten worden.


Wat zit er in koeken?


Alle berekeningen zijn per 100 gram of per 100 ml.

Stroopwafels
Ingrediënten: tarwebloem, 29% glucose-fructosestroop, 14% roomboter, suiker, palmvet, 4,5% suikerstroop, tarwevezel, sojabloem, raapolie, zout, emulgator (sojalecithine [E322], mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), rijsmiddel (natriumcarbonaat [E500]), kaneel, Bourbonvanille, voedingszuur (citroenzuur [E330]).

B’tween reep
Ingrediënten: MELKchocolade 24% (suiker, cacaomassa*, cacaoboter*, magere MELKpoeder, BOTERvet, emulgator (zonnebloemlecithine)), granencrispies (TARWEmeel, suiker, maïsmeel, rijstmeel, GERSTmoutextract, zout, karamelsuikersiroop), glucosestroop, glucosefructosestroop, volkorengraanvlokken 10% (HAVER, TARWE, GERST), geroosterde PINDA’s 7%, suiker, kokosvet, cornflakes (mais, zout, GERSTmoutextract), honing 1%, emulgator (zonnebloemlecithine), zout, natuurlijk aroma, karamelsuikerstroop. Kan NOTEN bevatten.

Eierkoeken
Ingrediënten: tarwebloem, suiker, 20% vrije-uitloopei, invertsuikerstroop, vollemelkpoeder, rijsmiddel (ammoniumcarbonaat [E503], kaliumcarbonaat [E501]), sojabloem, aroma, melkeiwit, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), moutmeel (gerst, tarwe).

Bolletje granen en noten reep
Ingrediënten: 38% HAVERMOUT, plantaardige vezels, pompoenpitten, geconcentreerd dadelsap, 8% geroosterde AMANDELEN, gepofte GERST, plantaardige oliën (palm, raap), geroosterde zonnebloempitten, stabilisator (glycerol), emulgator (zonnebloemlecithine). Kan sporen bevatten van andere glutenbevattende granen en andere noten.

Liga evergreen
Ingrediënten: TARWEBLOEM 26%, VOLKORENHAVERMEEL 20%, rozijnen 14%, suiker, VOLKORENTARWEMEEL 7,5%, krenten 7%, koolzaadolie, glucosestroop, TARWEDEXTRINE, calciumcarbonaat, rijstbloem, rijsmiddel (ammoniumcarbonaten), zout, erwteneiwit, emulgator (SOJALECITHINEN), glucose-fructosestroop, aroma’s, geconcentreerde fruitpuree (appel, bosbes, zwarte bes, framboos, aardbei), appelpuree, elementair ijzer, TARWEVEZELS, bevochtigingsmiddel (glycerol), TARWEZEMELEN, kaneel, palmolie, vitamine B6, geleermiddel (pectine), kleurende plantenextracten

Snelle jelle kruidkoek
Ingrediënten: ROGGEbloem, glucose-fructosestroop, suiker, specerijen, kaneel, zonnebloemolie, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat).

Sultana bosvruchten
Ingrediënten: Tarwebloem, vruchtenvulling 34% [rozijnen 19%, krenten 6%, suiker, bosvruchtenpureeconcentraat 1,7% (rode bessen, frambozen, bramen), dextrose, tarwezemelen, geleermiddel (pectine), gemodificeerd tarwezetmeel, voedingszuur (citroenzuur), verdikkingsmiddel (arabische gom), zuurteregelaar (natriumcitraat, calciumcitraat), aroma’s, vruchten- en plantenextract, plantaardige olie], suiker, plantaardige olie], suiker, plantaardige olie en vet, water, maltodextrine, weipoeder, dextrose, zout, rijsmiddel (E450, natriumwaterstofcarbonaat, ammoniumwaterstofcarbonaat), glansmiddel [glucosestroop, melkpoeder, verdikkingsmiddel (gemodificeerd aardappelzetmeel)] ,rijstebloem, bosvruchtenaroma.

Lu timeout chocolade
Ingrediënten: Volkorengranen 47,7% (HAVERVLOKKEN 30,4%, VOLKORENTARWEMEEL 17,3%), MELKCHOCOLADE 22,5% (suiker, cacaomassa, cacaoboter, weipoeder (van MELK), magere MELKPOEDER, plantaardige oliën (illipe, mangopit, sal, shea en palm in wisselende verhoudingen), MELKVET, emulgatoren (SOJALECITHINE, E476), vanillearoma), suiker, palmolie, glucose-fructosestroop, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, ammoniumwaterstofcarbonaat), zout, rietsuikermelasse, emulgator (zonnebloemlecithine)

Liga Haverkick repen
Ingrediënten: HAVERMEEL 39,7%, fruitvulling 36,6% [glucose-fructosestroop, appelpuree 11,2%, bevochtigingsmiddel (glycerol), rozijnen 2,9%, suiker, gedroogde appelstukjes 1,4%, verdikkingsmiddel (gemodificeerd zetmeel), geleermiddel (pectine), kaneel, zuurteregelaars (tricalciumcitraat, natriumcitraten), voedingszuren (appelzuur, citroenzuur), aroma], suiker, koolzaadolie, glucosestroop, SESAMZAADJES, calciumcarbonaat, zout, kaneel, rijsmiddel (ammoniumwaterstofcarbonaat), emulgator (SOJALECITHINE), aroma’s, elementair ijzer, vitamine B6, zonnebloemolie, TARWEBLOEM

Eat natural amandel & abrikoos
Ingrediënten: Yoghurtlaagje 30% (plantaardige vetten (palmpitolie, palm), weipoeder (MELK), suiker, gedroogde yoghurt (MELK), emulgator: zonnebloem lecthine), gedroogde abrikozen 17% (abrikozen, rijstmeel), geschaafde kokosnoot 14%, glucosestroop, gepofte rijst (rijst, suiker), AMANDELEN 10%, honing 5%.

Calve pindakaas reep
Ingrediënten: PINDA 44%, pindakaas 15% (PINDA, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout), oligofructose siroop, HAVERVLOKKEN, rijstsiroop, agavesiroop, rijstchips (rijstebloem), sojachips (geïsoleerd SOJA-EIWIT, tapiocazetmeel, zeezout), zout.

Sultana good Morning
Ingrediënten: HAVERvlokken 31,8%, TARWEbloem 31,4%, plantaardige vetten (palm, raapzaad), suiker, gesuikerde stukjes cranberry 7% [cranberry 4%, suiker, bevochtigingsmiddel (glycerol), zuurteregelaar (citroenzuur), plantaardig olie (zonnebloem)], invertsuikerstroop, gepofte rijst (rijst, suiker, TARWEgluten, HAVER, GERSTEmout stroop, zout), rijsmiddel (natriumcarbonaten), emulgator (E472e), zout, aroma, vitamines [niacine (B₃), riboflavine (B₂), B₁₂, D₃, B₆, thiamine (B₁)], ijzer



Conclusie:

Zoals je kan zien zitten in de meeste koeken HEEL VEEL SUIKER. De snelle Jelle steekt hier met kop en schouders bovenuit. 40 gram suiker. Dat betekent 10 suikerklontjes!

Suiker zie je vaak niet 1 keer maar soms staat dit wel 6 of 7 keer aangeduid in de ingrediëntenlijst. Wel vaak onder allemaal verschillende namen. Bekijk ze maar eens.

Dat betekent ook dat je dus heel veel extra suiker extra binnen krijgt als je die koeken op regelmatige basis eet.
Sommige koeken hebben veel extra toevoegingen van smaken en aroma’s. De echte smaak is dus vaak niet meer te herkennen.

Ook bevatten veel van de koeken erg weinig vezels. Er zijn wat uitschieters bijvoorbeeld Bolletje granen reep en de repen van Calvé. Vezels zorgen voor een verzadigend gevoel dus die willen we zoveel mogelijk in ons eten hebben.

Het is heus niet erg om af en toe een koekje te nemen. Maar mocht je dit op dagelijkse of wekelijkse basis doen, probeer dan eens te kijken wat er in dat koekje of die reep zit. Kies voor een reep of koek die gemaakt is van volkoren of havermeel, waar zo min mogelijk suiker in zit met veel vezels en het liefst ook met een lage hoeveelheid verzadigd (verkeerd) vet.

Health coach marjolein