Koolhydraten een veel gehoord onderwerp in de praktijk.
Either you love them or you hate them!
Iedereen heeft wel een mening over koolhydraten. En ik dus ook. 😊
Als coach ben ik ben voorstander van gezond eten en lekker bewegen. Zorgen dat je lekker in je vel zit en je zonder al te veel gedoe je doelen kan behalen.
En daar horen koolhydraten bij. Ons lichaam heeft energie nodig, deze energie komt vanuit de voedingstoffen die wij binnen krijgen. Het lichaam heeft koolhydraten nodig als energiebron. Hersenen kunnen zelfs niet zonder. Zij krijgen hun energie door glucose, een type koolhydraat.
Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam spiereiwit als energiebron. En dat is nu net iets wat we niet te veel willen verliezen. Van koolhydraten word je niet dik, als je verder normaal eet. Als je meer koolhydraten eet dan je verbrandt, dan kun je inderdaad aankomen in gewicht. Maar koolhydraten zelf zijn niet de dikmakers.
Wel is het verstandig om koolhydraat bewust te eten. Dus om gedurende de dag op bepaalde momenten minder of geen koolhydraten te eten. Zorg ervoor dat je dagelijkse koolhydraat inname komt vanuit gezonde en voedzame producten.
Hoe kan je die koolhydraat inname nu verlagen?
Je kan heel makkelijk je koolhydraat inname gedurende de dag verlagen.
Ik geef je hieronder 5 voorbeelden.
1. Vermijd suikerrijke dranken
Frisdranken zijn een aanslag op ons lichaam. De hoeveelheid suiker in een glas cola of sinas kan soms wel oplopen tot 7 suikerklontjes per glas. Ook is het zuur slecht voor je tanden.
Ook bier en zoete mixdrankjes zitten vol met koolhydraten.
2. Eet je koolhydraten vooral overdag
Omdat koolhydraten voor energie zorgen zullen wij deze overdag het meeste nodig hebben.
Het is daarom ook aan te raden om de koolhydraat inname vooral overdag te nuttigen.
Bouw de koolhydraat inname af richting de avond. Het is heel gezond om regelmatig aardappelen of rijst of pasta te eten, maar af en toe een avond niet of een vermindering ervan is ook prima. Als je geen of minder koolhydraten neemt bij je maaltijd, zorg er dan wel voor dat je voldoende groenten, eiwitten en gezonde vetten eet.
Een lekkere wokschotel vol groenten met een stukje vlees, vis of vega kan perfect dienen als avondmaal.
3. Neem niet te veel vruchtensappen
Het klinkt heel gezond een glas vruchtensap bij je ontbijt of lunch, maar pas op. Vruchtensap zit vol suikers. Het punt bij een vruchtensap is dat de vezels en goede voordelen van de vrucht eruit geperst zijn. Wat overblijft is vaak een suikersapje met een paar vitamines erin. Een vruchtensap is geen vervanging voor een stuk fruit.
4. Kies voor koolhydraat arme tussendoortjes
Kies bijvoorbeeld voor een handje noten, gekookt ei, mozarella plakjes met tomaat, snack groenten, ei muffins, ei wraps en ga zo maar door. Probeer de chips en snacks zoveel mogelijk te laten staan.
5. Vervang je brood af en toe voor zuivel of ei.
Als ontbijt een heerlijke kwark of yoghurt bowl met blauwe bessen en lijnzaad, of een spinazie omelet met rauwkost. Het hoeft niet altijd een broodje kaas te zijn natuurlijk. Beter om af te wisselen, want zo krijg je ook je zuivel en eiwitten binnen gedurende de dag. Brood helemaal verwijderen uit je eetpatroon raad ik je niet aan. Brood zit namelijk vol goede voedingsstoffen en deze zijn zeker nodig voor je lichaam.
Wil jij nou weten wat je lichaam qua voedingsstoffen nodig heeft?
Doe dan eens een lichaam analyse, zo krijg je duidelijk te zien wat je nodig hebt en hoe je een gezond eetpatroon in elkaar kan zetten.