Maaltijd voorbereiden of te wel meal preppen.
Een rage op het moment is meal preppen. Het voorbereiden van maaltijden voor een aantal dagen.
Voornamelijk sporters hebben hier veel baat bij. Vooral als zij in een periode zitten van wedstrijden en prestaties leveren dienen zij zich te houden aan een strak eetschema. In dit soort situaties is het handig om van te voren alles klaar te hebben staan.
Maar ook voor jou en mij is het een ideale oplossing. Je ken het wel, je hebt geregeld van die dagen dat je het druk hebt en van hot naar her vliegt. Je wilt graag gezond eten maar er is niks in huis. Nu kan je naar de supermarkt gaan en boodschappen doen, maar het is precies etenstijd, het is druk in de winkel en jij hebt trek. Wat ga je doen? Tegenwoordig met al die handige thuisbezorg apps is fast food wel heel makkelijk te bereiken. Je drukt op een knop en de pizza is al zo goed als onderweg.
Toegegeven dat gebeurd hier ook als we echt laat zijn en zo een dag hebben. Maar vaak baal ik achteraf dat ik niet zelf gekookt heb.
En hier komt meal preppen aan bod.
Meal preppen is het maken van gezonde maaltijden voor een langere periode. Meal preppen vergt wel enige voorbereiding. Kies van te voren uit wat je wilt gaan eten. Zorg dat je maaltijd goede koolhydraten, vetten en eiwitten bevat. Kies uit onderstaande lijst je basis. Mix dit met magere sausjes en kruiden naar wens.
Proteïne | Groenten | Koolhydraten |
Kip | Broccoli | Zoete aardappel |
Biefstuk | Bloemkool | Aardappel |
Kalkoen | Worteltjes | Zilvervliesrijst |
Vis | Paprika | Tarlys |
Tofu | Tuinbonen | Quinoa |
Eieren | Courgette | Volkorenpasta |
Kikkererwten | Mais | Cous Cous |
Zalm | Spinazie | Pasta |
Mager gehakt | Gegrilde groenten | Wrap |
Wanneer je ’s avonds je avondeten klaar maakt, maak dan niet 1 portie maar kook gelijk wat meer. De overige porties, kun je in tupperware bakjes in de koelkast bewaren en de volgende dag als lunch of avondeten eten. Weinig moeite en zeer effectief!
Over het algemeen kan je eten 3 dagen in de koelkast bewaren. Maak bijvoorbeeld op zondag het eten voor maandag, dinsdag en woensdag zover klaar. Je kunt de bakjes ook invriezen zodat je op een later tijdstip nog wat achter de hand hebt. Bijvoorbeeld als je weet dat je laat thuis gaat zijn, haal je in de ochtend het bakje uit de vriezer en laat het ontdooien op het aanrecht. Zodra je s’avonds thuis komt hoef je het eten alleen maar op te warmen. Je hebt dan toch een gezonde maaltijd die snel op tafel staat.
Niet alleen avondeten is gemakkelijk voor te bereiden, maar ook een lunch. Een boterham is redelijk standaard, maar denk eens aan een lekkere salade met pasta en kip? Maak dit in de avond klaar, zorg dat je de dressing in een bakje/zakje apart mee neemt en de volgende middag heb je een heerlijke lunch.
Maak het jezelf gemakkelijk en bereid je eten voor. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Wil je nu meer informatie over gezonde voeding en wat jouw lichaam nodig heeft? Neem dan contact op voor meer informatie.