Gezond snacken hoe doe je dat?
Een veel voorkomend probleem wat ik vaak terug zie in de praktijk is het vier uurtje!
Het moment tussen lunch en avond eten! Je weet wel dat vier uur cup a soep momentje.
Je buik knort en je bent moe. Die reep chocolade of zak met spekjes kijkt je verleidelijk aan. Je lichaam is op zoek naar energie.
Maar wat kan je nou het beste nemen? Wat is een gezond tussendoortje.
We zijn moe, het is al een lange dag, en we zoeken naar eten wat ons op dat moment door die dip heen sleept. Dus eigenlijk willen we het liefst niet teveel moeite doen voor onze snack. Fruit en rauwkost hebben we in de ochtend al gehad, dus nu zijn we op zoek naar iets “lekkers” comfort food!
Maar dit comfort food is vaak rijk aan suikers en vet. Een te hoog gehalte aan suiker kan zorgen voor een fikse schommeling in onze bloedsuiker. We krijgen op dat moment snel energie, maar zullen dit ook weer snel verliezen. Je kan het zien als een achtbaan. Het karretje gaat snel omhoog, maar eenmaal boven aangekomen blijft deze maar heel kort stabiel. Voor je het weet schiet je alweer terug naar beneden. Een valkuil daarna is dat je weer opnieuw op zoek gaat naar eten.
Om die achtbaan langer stabiel te houden met minder pieken en dalen zullen we onze voeding moeten aanpassen. Eet minder suikerrijk eten, maar juist meer vezelrijk en eiwitrijke voeding. Dit zorgt voor een langer verzadigend gevoel. Het is dus belangrijk om gezond te snacken.
Hieronder heb ik 8 lekkere gezonde snacks neergezet
-
Appelpartjes met rozijntjes en kaneel
-
Volkoren cracker met avocado en gekookt ei
-
Skyr met gezonde granola en blauwe bessen
-
Edamme boontjes
-
Banaan met pindakaas en bosbessen
-
Handje ongezouten noten
-
Bietewrap gevuld met philadelphia Light, sla en gerookte zalm
-
Pindakaas balletjes