|| Extern eetgedrag ||
Ken je dat? Dat je boodschappen aan het doen bent, en er ineens allemaal extra voedingsmiddelen in je winkelwagentje zijn beland? Voedingsmiddelen die je misschien helemaal wel niet van plan was te kopen.
Of dat je bij de bakker toch dat croissantje en die kaasstengel koopt terwijl je eigenlijk alleen maar brood nodig hebt? Dan kan het zijn dat je gevoelig bent voor extern eetgedrag.
Extern eetgedrag betekend dat je gevoelig bent voor prikkels van buitenaf. Prikkels die te maken hebben met voedingsmiddelen. Denk aan Geur, kleur of de smaak van een bepaald product. Mensen die last hebben van externe voedselprikkels kunnen zich vaak niet bedwingen. Normaal gesproken hebben we een gevoel van verzadiging die ons waarschuwt als we genoeg gegeten hebben. Externe eters hebben dit gevoel een stuk minder en in het ergste geval zelfs helemaal uitgeschakeld. Lukt het jou om tijdens een etentje het toetje over te slaan wanneer je echt vol zit? Of de chocolade in de aanbieding bij het tankstation niet mee te nemen?
Externe eters hebben het moeilijk om zich te beheersen. Ze eten wanneer het kan, en kunnen moeilijk stoppen zodra ze begonnen zijn.
Hoe krijg je dit eetgedrag onder controle?
Als eerste moeten we kijken naar de momenten waarop je het meeste last hebt. Je VALKUILEN!
Dit kan je onderzoeken door de volgende vragen te stellen:
Wanneer heb je het meeste last van extern eten?
Wat voel je op zulke momenten?
Waarom heb je op die momenten last van externe eetgedrag?
Zit hier een patroon in?
Als voorbeeld: Het kan zijn dat je valkuil bij het avond eten ligt. Misschien schep je wel te vaak of teveel op.